Vepřová panenka se steakovými brambory a salátem z baby špenátu

12. března 2016 v 16:26 |  Hlavní jídlo
"Svíčková je maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu. Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso."


Už dlouho jsem chtěla připravit něco z vepřové panenky. Znala jsem ji totiž jen z restaurace (kde mě příliš neoslovila) a z domova jako klasické maso ke svíčkové omáčce. A když jsem se dozvěděla, že ji máme doma v mrazáku, a ještě ke všemu domácí, nebylo co řešit - sobotní oběd byl na světě!

Téměř vždy, když zkouším něco nového, tak vařím spolu se sestrou. Tu také baví pracovat v kuchyni, je spíše však přes různé sladkosti - bude z ní brzy cukrářka. Také se vzájemně doplňujeme - já ráda experimentuju a nerada vařím přesně podle receptu, ona se naopak návodu drží a usměrňuje mě. V kuchyni je to skvělá kombinace.

Dnes jsme tedy zkusily vepřovou panenku naloženou v pepři, s našimi oblíbenými brambory pečenými v troubě a salátem z baby špenátu. Jedly jsme v půl dvanácté. Teď je kolem půl páté a my jsme ještě pořád syté. Takhle dobré jídlo se totiž nejí každý den, obzvlášť ne u nás, protože vepřová panenka je celkem drahé maso. Ale proč si jednou za čas nedopřát trošku luxusu?

Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 15 minut, 170°, brambory: 20 minut, 250°
Od: můj recept
Poznámka: Experimentujte, vepřová panenka se dá připravit na sto způsobů!
Obtížnost: 2/5
Ingredience:
  • dva kusy vepřové panenky
  • drcený pepř (nebo pepřové koření na steaky)
  • brambory
  • koření na brambory
  • dvě hrsti baby špenátu
  • půlka balkánského sýru
  • olivový olej
Postup:
Maso očistíme od nechtěných blanek, omyjeme a obalíme v pepřovém koření. Na pánvi si rozpálíme olivový olej. Maso zprudka opečeme. Přendáme do zapékací mísy a pečeme v troubě předehřáté na 170° zhruba 20 minut.
Brambory si okrájíme, nakrájíme na menší kusy, v misce smícháme s olivovým olejem a kořením na brambory a pečeme zhruba 20 minut na 250°.
Salát připravíme jednuduše - omyjeme špenát, mírně natrháme, posypeme nadrobeným balkánským sýrem, zakápneme olivovým olejem a můžeme posypat i troškou cukru - můj tip.

Panenku krájíme na plátky a ihned podáváme. Skvěle to chutná se zavařenými brusinkami.


Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karamelka Karamelka | Web | 31. března 2016 v 11:37 | Reagovat

to vypadá krásně :))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama