Domácí makronky s čokoládovou náplní

25. února 2016 v 17:29 |  Dezerty
"Co by to bylo za foodblog, kdyby se na něm neobjevily i oblíbené makronky?"
Čtěte o mém (a sestřině) zdařeném boji s nimi!


Už jste někdy tyto mandlové laskonky ochutnali? Já vesměs jen jednou, a to v Praze za 25 korun. To je na mé poměry celkem dost za jedno sousto, proto jsem se rozhodla si je udělat sama. A také proto, že mi prostě učarovaly. Jedno odpoledne jsme si tedy se sestrou vyhranily jen a jen pro makronky.

Na začátku jsem se musela zapřísáhnout, že budu přesně dodržovat recept. Já na to mnohdy moc nedbám - obzvlášť těsto na muffiny dělám "od oka". Jelikož makronky jsou celkem nákladné (jen mandlová moučka vyjde na 70 korun), rozhodla jsem se, že tentokrát to budu muset vydržet a řídit se receptem.

Začalo to nekonečným přesíváním cukru a mandlové moučky. "Když moučku nepřesijete, makronky popraskají", upozorňuje každý recept. Proto jsme to raději nezanedbaly.

Další věc, na kterou je třeba myslet, je připravit si vaječné bílky alespoň den dopředu a v den pečení makronek je mít mimo ledničku, aby měly pokojovou teplotu.

A tou úplně nejzásadnější věcí je NEPOUŽÍVAT klasickou zdobičku při dělání koleček. Se sestrou jsme zkoušely dělat skořápky klasickou hladkou trubičkou, ale makronky popraskaly. Jeden plech sestra udělala POUZE tím otvorem ve zdobícím sáčku - bez té trubičky. A - světe, div se - makronky vypadaly úplně jinak, co jinak, vypadaly jako ty pravé! Kdežto ty ze zdobičky vyhlížely spíše jako piškoty. (Na chuti jim to samozřejmě neubralo.)

Nyní se již ale přesuneme k samotnému receptu.

Ingredience: (Na 30 makronek - 60 půlek skořápek)
Na skořápky:
  • 110 g mandlové moučky (Lidl, 69 Kč, 200g)
  • 150 g moučového cukru
  • 50 g cukru krupice
  • 90 g bílků
  • špetka soli
  • potravinářské barvivo - gelové
Na čokoládovou náplň:
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čokolády (bílé i tmavé, doporučuji nepoužívat polotovar)
Postup:
Nejprve si pořádně přesijeme mandlovou moučku a moučkový cukr. Já přesívala dvakrát. Poté moučky smícháme dohromady.

Vaječné bílky osolíme špetkou soli a začneme pomalinku šlehat. Když se utvoří první bublinky, začneme po troškách přidávat cukr krupici. Poté zrychlíme a vyšleháme pevný, hladký sníh. Nyní je čas na barvivo. Doporučuji přidat jej alespoň čajovou lžičku - já dala opravdu málo, asi jen kapičku, protože ve sněhu to vypadá sytě, ale po upečení je barva mdlá, nijaká.

Když máme obarvený sníh, vezmeme stěrku a začneme pomalými pohyby vmíchávat směs mouček. Dáváme pozor, aby hmota zůstala táhlá. Když bychom míchali příliš rychle a zbrkle, mohla by být pak příliš tekutá a to je v tomto případě nežádoucí.

Hmotu dáme do cukrářského sáčku a zdobíme jen tím otvorem, bez kovové trubičky. Děláme stejně velká kolečka, dál od sebe, aby se náhodou neslepily. Pokud si nejste jisti, že zvládnete stejná kolečka, doporučuji si je předkreslit tužkou na pečící papír.

Po utvoření koleček pětkrát bouchneme plechem o stůl, aby se odstranily hrbolky. Necháme hodinu zaschnout. Poté pečeme na 150°zhruba 15 minut.

Náplň - v hrnci si ohřejeme smetanu. Když začne mírně bublat, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a zamícháme do hladka. Necháme v lednici vychladit cca 2 hodiny. Poté plníme do cukrářského sáčku a slepujeme jím vychladlé makronky.

Pokud máte nějaké rady a tipy, se kterými byste se chtěli podělit, neváhejte a pište! Dobrou chuť!



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sasha Sasha | Web | 25. února 2016 v 17:36 | Reagovat

vyzerajú fantasticky! :) ja som makronky skušala minule leto ale nevyšli. boli užasne chutne ale priznavam, od makroniek mali trošku daleko :DD

2 Paja Paja | Web | 1. března 2016 v 1:42 | Reagovat

šikovný.. :) fandím dále!:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama